Home office, távmunka, szabadúszás – kell ez neked?

Hűvös Ágnes Kerülj képbe

Találtál egy munkahelyet, ahová a munkaidőd egy részében vagy egészében otthonról is bedolgozhatnál? Vagy otthonról indítanád a vállalkozásodat? Esetleg gyerek mellett? Vagy pont a gyerek miatt választanád ezt az életformát? (Természetesen most csak olyan munkákról beszélünk, amelyek ténylegesen végezhetők távmunkában.) Ha felcsillant a szemed, és azt gondoltad, ez a blogposzt segít majd a végső döntésben, ki kell, hogy ábrándítsalak. Na jó, nem. Talán segít. Mert mindenkinek más szempontból jelent előnyt vagy hátrányt, ha otthonról dolgozik be. Kiglics Nadinka kollégánk másfél évtizednyi home officerkedés, azaz távmunkázás után sem tudja a tutit (ahogy a csapatunk egyik tagja sem) – de legalább néhány dologra már rájött a saját kárán, meg is írta. Lásd alább.

Kiglics Nadinka írása

Volt, van, és biztosan lesz is még olyan kollégám, aki pár nap leforgása alatt kezdetben szelíd, majd egyre fokozódó idegrohamok kíséretében tutira beleroskadna, ha nem nyüzsöghetne az irodában a többi dolgos humanoid között. Számára a munka kontaktsport: személyes emberi kapcsolódás nélkül nem ér semmit. Olyan is van, aki abba pusztul bele, hogy folyamatos zsizsegés-szöszmötölés-zaj-mozgás veszi körül, bármikor bárki megtalálhatja egy kérdéssel, urambocsá’ egy mosollyal vagy privát megjegyzéssel – őt meg ez zavarja a hatékony munkavégzésben. Este, amikor hazaér, alig várja, hogy magára zárja az ajtót, és idült mosollyal az arcán a csendet hallgassa. Vagy behozza azokat a munkáit, amelyeket a benti nyüzsgésben nem tudott elvégezni.

Ezért aztán tudnod kell magadról, hogy mennyi munkahelyi nyüzsgést viselsz el – ha végtelen mennyiséget, akkor a távmunka nem biztos, hogy jó választás számodra: egy idő után szociális megvonási tüneteid lehetnek. Ha semennyit, vagy csak nagyon keveset, akkor már érdemes megfontolnod, hogy élsz-e adott esetben a távmunka lehetőségével.

Addig is, amíg a fönti önismereti program lepörög benned (csalni a saját érdekedben nem ér!), felsorolok néhány tévhitet, amellyel nagyon mellényúlhatsz, ha a távmunkás küzdősportot választod.

 

Home office: Tévhitek

1. Sokkal több időm lesz, hiszen nem kell utaznom napi egy-két órát a munkahelyemre

Kétségkívül felszabadul az az egy-két-három utazásra fordított óra. Jó esetben te fogod megtervezni, hogy mivel töltöd ki ezt az időt. Rossz esetben nem meghatározod, hogy mivel töltöd ki, hanem csak úgy eltöltöd ezt az időt, mert végre van. Egy multinál dolgozó barátom például boldogan újságolta, hogy két napig kivételesen otthonról dolgozhat – napi jó másfél órával több ideje lesz. A gyerekeit bedobja a suliba reggel, utána hazafelé útközben szépen bevásárol, elpakol, megeteti és megnyunyurgatja röviden a házi kedvencet, letörölgeti a port, nyugiban egyedül megkávézik, rendet rak az íróasztalán, aztán szép kényelmesen elvégzi a napi hivatalos teendőit. Senki sem fog körülötte nyüzsögni, senki sem fogja zavarni (nos… erre még kitérek később). El tudja hozni a srácokat ebéd után a suliból, mert hiszen otthon van (ezt a tévhitet is mindjárt megrágjuk), és ha elvégezte a munkáját, talán eljut végre a postára is, meg azt a fránya cipőt is be kéne adnia talpaltatni, mert nyakunkon a tavasz. És különben is, majd szusszan napközben is párszor néhány percet, hiszen plusz ideje van bőven. Micsoda békés, nyugis, hatékony nap lesz ez!

Mondanom sem kell, első nap este már a falat kaparta, és sajna nem azért, mert még a glettelés is belefért az idejébe. A második nap délelőttjétől kitartóan tikkelt a jobb szeme, estére pedig jó néhány új szóval bővítette a környezetében élők szókincsét. (Ami kétségkívül jól jön majd, amikor ők lesznek zöldfülű távmukások.) A napi rutinja mellé vállalt laza, kényelmes pluszfeladatok jóval több idejét fölemésztették, mint ahogyan előzetesen megtippelte. Alig várta, hogy beülhessen a multis asztalához. Ha tehát Pató Pál jó cimborád, és szereted kényelmes tempóban, esetleg az utolsó pillanatig halogatva végezni a feladataidat, már most fontold meg az állandósult sikítófrász lehetőségét, ha távmunkára adnád a fejed.

2. Senki sem fog körülöttem nyüzsögni

Valóban nem nyüzsögnek körülötted. Kivéve, ha épp tartózkodik otthon egy-két családtag is. Főként, ha az kiskorú – és még főkéntebb, ha nagyon kiskorú. A távmunkás anyák és apák gyerekei általában nehezen viselik, hogy a szülő távmunkázik. Hiszen otthon van, ott ül, ahol máskor is szokott, csak valamiért elérhetetlenebb, türelmetlenebb, és egy idő után sokkal harapósabb is, mint egyébként.

Mert a távmunkás apák és anyák általában nehezen viselik a gyerekeiket, amikor épp távmunka-üzemmódban vannak – vagy legalábbis szeretnének lenni.

Megoldás.Most távmunka home office

Home Office via Betje.com

A kezdetektől törekedni kell arra, hogy minél világosabb határokat húzzunk saját magunk számára: mikor kezdődik a munkaidő, és meddig tart. Ó, úgyis otthonról dolgozom majd, így legalább a gyerekekre is tudok figyelni. Aha, persze. A közbeeső időben ugyanúgy szükség lesz gyerekfelügyeletre, mintha fizikailag nem lennél otthon. És még akkor is sokat segít egy csukható ajtajú külön dolgozószoba (ennek híján valamilyen optikai határoló egység mint spanyolfal, szekrény, egyéb barikád stb.), meg egy kilincsakasztó valamilyen, az aprónép számára is egyértelmű és elrettentő üzenettel. Kizárólag munkaidőben.
Megoldás.Most ne zavarj! Home Office, do not disturb

Én ilyen kilincsakasztót gyártottam magamnak. Ha megtetszett és te is használnád, letöltheted innen!

3. Senki sem zavar majd

Amikor bent ülsz a munkahelyen, bármikor odaléphet hozzád valaki, hogy megszólítson. Elég csak ránézned, hogy válaszolj, de tudod rögtön azt is jelezni, ha épp nem alkalmas az idő. Jó esetben még azt   is közölni tudod gyorsan, hogy mikor kereshet meg a kérdésével. Sőt, még jobb esetben az empatikusabb munkatársaid csak akkor keresnek meg magánjellegű közlendővel vagy kérdéssel, amikor épp a konyhában várod, hogy lefőjön a kávéd, vagy stikában nyújtógyakorlatokat végzel a tárgyalóban. Mert olyankor látszik, hogy egyébként sem épp a munkára koncentrálsz. Ellenben ha otthon vagy, és fizikailag nem vagy szem előtt, a munkatársaid nem tudják figyelembe venni, hogy épp elmerülten dolgozol, vagy pont van 10 perced némi privát információcserére, szociális simogatásra. Ezért hát felhívnak telefonon, mobilon, skype-on, messengeren, viberen meg a tudjaég hányféle csatornán. Ilyenkor nem elég felnézned: át kell kapcsolnod az agyadat válaszüzemmódba, rá kell hangolódnod arra a kommunikációs csatornára, amelyen a másik fél megközelít. Mert ahány kolléga, annyiféle kedvenc ilyen app van…

Az átváltás komoly energiákat von el attól a munkától, amelyben épp elmerültél. Gondolj az úszókra: a rajtpisztoly eldördülése utáni delfinezés, azaz kizárólag víz alatti úszás összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mint amikor néha föl kell jönni levegőért (simán le tudnák így is úszni a sprintszámokat, de milyen hülyén hangzana már az olimpián, hogy 50 m delfinezés gyorsúszókkal, 50 m delfinezés hátúszókkal, és nemcsak a komplett úszósport remegne, de Darwin is forogna a sírjában az 50 m delfinezés pillangóúszóknak kifejezéstől). Visszatérve az előző gondolatmenethez: valahányszor közeget váltasz, belassulsz. Összességében tehát lehet, hogy kevesebbszer (rosszabb esetben ugyanannyiszor) kell megszakítanod a munkát, mintha bent ülnél a közös irodában, viszont a váltások sokkal több energiádat fogják elszívni.

4. Több ügyféllel/munkán is dolgozhatok párhuzamosan!

Kétségkívül. Nem hasonulsz meg a két-három-négy munkahelyed egyikén ücsörögve, hogy melyik gépről kinek dolgozz. (A korrektségről nem is beszélve… vérgáz az egyik hely infrastruktúráját használni a másik helyre végzett munka kiszolgálására!) Ha otthonról végzed a munkát, több helyre is kényelmesen melózhatsz. No de hogyan fogod eldönteni, hogy mikor kinek a dolgait intézed? Az egyes ügyfeleidnél/munkahelyeidnél bevállalt feladatok fontossága szerint? Vagy az itt-ott vállalt időkeret szerint?

Velem többször – oké: iszonyú sokszor – előfordult, hogy ha az egyik helyen nem égett a ház, hanem csak a normál munkaidőt kitöltő rutinfeladatok futottak éppen, a másik helyen pedig lángolt a tető, bizony egész nap a tűzoltással foglalkoztam. Hiszen otthon leszek este is. Az összes munkahelyi infrastruktúra a rendelkezésemre áll 24 órában – majd este/éjszaka/hajnalban bepótolom a többi teendőmet. A garantált eredmény: állandósult kialvatlanság, kiégés, bevásárlószatyor méretű táskák a szem alatt. A lakókörnyezeted állapotáról ne is beszéljünk (nanáhogy kitérünk erre is mindjárt). Őszintén: ha lelkiismeretes munkavállaló vagy, ráadásul még a munkáidat is szereted, nagy a veszélye, hogy ebbe a hibába újra és újra beleesel. Erre persze normál irodai munka mellett is esélyed van, de fokozott kockázatnak vagy kitéve akkor, ha otthonról, távmunkában dolgozol. Mert ha távmunkázol, MINDIG HAZAVISZED A MUNKÁT.

Amit tehetsz: tanulj időmenedzsmentet! Tapasztald ki, hogy hogyan működsz ezen a téren. Mérd föl, hogy mennyi idő áll egy-egy nap a rendelkezésedre a különböző munkahelyeid számára, és úgy vállalj feladatokat, hogy nyugodt lelkiismerettel és túlhajszoltság/kiégés nélkül el tudd őket végezni. Annyira egyszerűnek tűnik, nem igaz? Nos, a legkevésbé sem az.

5. Sokkal nagyobb rendben tudom tartani a környezetemet, hiszen otthon vagyok egész nap

Na igen. Már brit tudósok is kimutatták, hogy a kecó rendjét és tisztaságát akkor tudod a leghatékonyabban fenntartani, ha napközben nem vagy otthon (vagy ha van házvezetőnőd és takarítószemélyzeted is – életszerű, ugye?). Amint otthon kávézol (négyszer-ötször, mert az előző héten pont égett a ház és emiatt tripla műszakot nyomtál minden nap és most totál nyomi vagy), összecsapsz vagy megmelegítesz némi kaját, elviszed a zsiráfodat sétálni vagy fárasztási céllal lézerpointerrel szivatod picit a párducot (hogy ne üljön folyton a billentyűzetedre vagy ne dagassza véresre a combodat), káosz termelődik körülötted. Több időt kell majd eltöltened a “normál” állapot visszaállításával. Vagy hogy a még szűkebb környezetedre is vessünk egy pillantást: az íróasztalodat annyiszor kell átpakolnod, ahányszor a munkáid között váltasz. Ha nem pakolod át, egy idő után semmi sem találsz majd meg elsőre. És rumliban nem hatékony dolgozni. Vagy csak én vagyok annyira kényszeres, hogy nekem nem megy. Esetleg mindkettő. Te hogy működsz ezen a téren?

6. Akárhonnan fogok tudni dolgozni

Murphy ide vonatkozó törvénye: ha akárhonnan fogsz tudni dolgozni, erős lesz a kísértés, hogy mindenhonnan dolgozz. Persze, munkaidőben kicsüccsenhetsz a teraszra, a közeli parkba vagy kávézóba. (És ha már ott vagy, nagyon könnyen elvonódik ám a figyelmed!) Ha pedig még nem sikerült flottul szétválasztanod a távmunkaidőt és a magánéletre fordítandó időt (buktató van elég), előfordulhat, hogy a nyaralásra magaddal vitt laptopot a tornádó kellős közepén a szobába zárva nem csak a családdal való őrült hálózati gémerkedésre fogod használni, hanem rá-ránézel néhány melóra is. Ne tedd! Milyen kikapcsolódás az ilyen?!

Nos így, hogy a teljesség igénye nélkül néhány horrorisztikus oldalát dióhéjban már vázoltam a távmunkának, remélem, kedvet kaptál hozzá! A következő blogposztban írok majd arról is, hogy engem milyen stratégiák segítettek/segítenek hozzá a túléléshez… Csak jussak el odáig élve.